Friday, 28 December 2012

AjAiBnYa!!!


Kelebihan Solat Witir


Rasulullah saw. bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah telah memberikan (hadiahkan) kepada kamu satu solat, yang mana ianya adalah lebih baik daripada unta merah (unta yang terbaik). Itulah Solat Witir. (HR Abu Daud, Tarmizi dan Ibnu Majah)

Rasulullah saw. bersabda yang bermaksud: “Jadikan penghabisan (penutup) solatmu pada waktu malam dengan solat witir.” (HR Muslim)

Rasulullah saw. bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang bimbang tidak bangun pada akhir malam, maka berwitirlah pada awal malam, dan sesiapa yang ingin bangun pada akhir malam, maka berwitirlah pada akhir malam. (HR Muslim).

Rasulullah saw. bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah itu witir (ganjil), dan Allah menyukai witir, maka lazimkanlah solat witir, wahai ahli Al-Quran.” (HR Abu Daud dan Tirmizi)

Rasulullah saw. bersabda yang bermaksud: "Solat witir adalah benar. Sesiapa yang tidak solat witir dia bukanlah daripada golongan kami", Rasulullah mengulangi sebanyak tiga kali. (HR Imam Ahmad, Abu Daud dan al-Hakim). 

No comments:

Post a Comment